Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Oscar în noaptea asta

Oscar în noaptea asta

Premiile Oscar, care se anunta in noaptea 27 spre 28 februarie (HBO le transmite in direct, de la ora 3) vor demonstra, in esenta, cat de tanara e in spirit Academia Americana de Film si Televiziune (AMPAS). Barometrul e unul singur: care va fi desemnat Cel mai bun film – „Reteaua de socializare” sau „Discursul regelui”?

E de asteptat ca vom asista la o editie (a 83-a) cu premii distribuite la un numar mai mare de filme si nu va exista un singur film care sa rada tot. Dar de decizia suprema – Oscarul pentru Cel mai bun film, depinde votul a circa 6000 de membri a caror medie de varsta a scazut, ce-i drept, in ultima vreme, dar al carei verdict e important dincolo de palmares.

Anul trecut, cand Academia a preferat in mod surprinzator filmul independent „The Hurt Locker” pentru Oscarul suprem, ea a dat de fapt un vot de blam superproductiei „Avatar”, sanctionand o premiera tehnica ce ameninta viitorul meseriei de actor si risca sa duca arta filmului in alta directie decat cea imaginata de fratii Lumiere.

Acum, batalia finala se da intre „Discursul regelui”/”The King’s Speech” si „Reteaua de socializare”/”The Social Network”. Primul este un film cuminte ca tratare, care se ocupa de o poveste din trecut si din care, desi e povestea unui rege al Imperiului Britanic, face una universala.

Plecat la drum cu trei producatori care nu stiau cum vor strange banii, filmul a avut sansa de a-l fi intalnit pe Harvey Weinstein, unul dintre cei mai influenti producatori de la Hollywood, care a crezut in el si care, probabil, l-a fasonat si ambalat astfel incat sa fie „un film de Oscar”.

Nici „Reteaua de socializare” n-a plecat de pe un „pole position” mai bun. Si lui a fost greu sa-si gaseasca finantare, mai ales ca cel mai sonor nume de pe generic era cel al cantaretului Justin Timberlake in rol secundar. Spre deosebire de filmul britanicului Tom Hooper (care are si avantajul ca autorul scenariului a parcurs, traind, o poveste pe placul hollywoodului), „Reteaua de socializare” e un film despre abstracta singuratate moderna pe care ne-o aduce tehnica.

Probabil ca Facebook-ul si lumea ca retea nu sunt notiuni cu care membrii mai in varsta ai Academiei sa fie familiarizati sau a caror importanta nu sa o aprecieze cat sa o inteleaga pentru a acorda filmului importanta cuvenita.

In esenta, lupta se da intre trecut si prezent, iar acest lucru nu priveste numai duelul dintre cele doua filme, dar si gala in sine, care in acest an a fost supusa unui proces de lifting, ceea ce va face probabil ca audienta pe micul ecran fie mai mare ca anul trecut.

In fine, totul se innoieste

Presa americana a dat tonul oferind pe puncte toate noutatile editiei, plecand de la faptul ca Anne Hathaway si James Franco sunt printre cele mai tinere gazde din intreaga istorie a evenimentului, trecand prin ideea de a coopta noua mame ale nominalizatilor (plus o bunica, cea a lui James Franco), sa comenteze pe Twitter, si terminand cu elementele de realitate virtuala introduse in spectacol sau cu site-ul Oscar.go.com interesant mai ales pentru live-streaming-uri si incursiuni in culise.

Ca 2011 e un an al innoirii o demonstreaza si presa americana, care s-a „updatat” la un nivel de necrezut acum cativa ani. „The New York Times”, de pilda, nu le va oferi cititorilor numai live-update-uri de pe covorul rosu, dar si comentarii video in direct in momentele publicitare dintre categorii.

Zeita presei moderne, Arianna Huffington, a spus de altfel la o petrecere pe care a dat-o pentru Colin Firth ca, daca regele din filmul lui Tom Hooper ar mai fi trait azi, si-ar fi trimis mesajele prin Twitter si nimeni n-ar fi banuit macar ca e balbait.

Duelul dintre „Discursul regelui” si „Reteaua de socializare” nu tine deci numai de subiect si conceptie, cat mai ales de faptul ca amandoua vorbesc despre felul cum tehnica ne influenteaza viata. Desi amandoua se concentreaza pe doua momente istorice, aparitia Facebook-ului pare sa fie un moment mult mai important decat faptul ca regele George al VI-lea si-a invins balbaiala cand a anuntat oficial ca Anglia declara razboi Germaniei.

hotnews.ro